Слаб старт на срещата за мир в Кайро: С големи отсъствия

...
Слаб старт на срещата за мир в Кайро: С големи отсъствия
Коментари Харесай

Слаб старт на срещата на върха за мир в Кайро

Слаб старт на срещата за мир в Кайро: 

С огромни отсъствия и слаби упования стартира срещата на върха за мир в Кайро, Египет, в разгара на рецесията в Газа. Погледите на международната общественост са ориентирани към Кайро за изключителната среща на върха за мир, която се организира по самодейност на президента Сиси. Срещата идва на фона на възходящите опасения от по-широка война в Близкия изток. Конфликтът продължава да бушува след терористичното нахлуване на " Хамас " против Израел и ответните дейности на Тел Авив в Газа са първият действителен опит на международната общественост за деескалация на военните дейности, заяви кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева, написа БГНЕС.

Очевидно е отсъствието на водачите на " великите сили " и присъединяване им в най-хубавия случай посредством техните външни министри. Това понижава упованията за това какво може да реализира тази среща на върха. Друг детайл, който свежда до най-малко възможностите за намиране на решение на войната сред " Хамас " и Израел, е, че до момента Съединени американски щати не са удостоверили присъединяване си, Израел е отказал да взе участие, а Иран, който играе значима роля в по-широкия район на Близкия изток, не е " поканен ".

Що се отнася до Китай и Русия, те ще бъдат показани от по-нисши  управляващи на изпълнителната власт, а Германия, Англия и евентуално Франция, също няма да бъдат показани от Шолц, Сунак и Макрон. Беше казано, че самодейността за привикване на срещата на върха принадлежи на египетския президент Абдел Фатах ал-Сиси. Той  е този, който основава множеството проблеми с продължаващите бомбардировки в Газа и евакуацията на Ивицата към Синай, която Израел желае и упорства палестинците да създадат.

От началото на военните дейности на 7 октомври с нападението на " Хамас " против Израел държавното управление в Тел Авив постоянно показва желанието си да изтегля Газа.

То към този момент сложи няколко ултиматума, с които изиска от палестинците да се реалокират на юг от Ивицата Газа, с цел да се пристъпи към сухопътната интервенция, за която доста се приказва, само че която към момента, по разнообразни аргументи, не е почнала. Няколко анализатори считат, че същинският проект на Израел е да засели палестинците в Синай, като раздели Газа на северна и южна част, с цел да бъде по-лесно да се оправи с " Хамас " и други ислямски въоръжени групировки.

Идеята за заселване на палестинци на Синайския полуостров е на дневен ред още от 50-те години на предишния век. Дебатът от време на време се разгаря, а от време на време затихва, само че постоянно е в главните дневни редове на закритите съвещания.

Какво ще изиска Сиси?

Това беше упоменато от него в сряда, когато  заяви, че египтяните ще се опълчват на всяко наложително пренасяне на палестинци в Синай, като добави, че сходна стъпка ще трансформира Египетския полуостров в база за набези против Израел. Освен това, в тази ситуация с Палестинската автономност, сходен ход би довел до определяне на израелско военно наличие в района. Този спор от време на време се разгаря, а от време на време затихва, само че постоянно е в главния дневен ред на закритите съвещания.

Както излиза наяве, със свикването на срещата на върха Сиси желае, от една страна, да даде ясно да се разбере, че не може да одобри бежанци от Газа в Синай, тъй като това би провокирало политическа неустойчивост в страната му, която е с население от съвсем 100 милиона души и към този момент е под надзора на МВФ и във финансова рецесия.

В този подтекст Сиси би могъл да изиска някаква насрещна престация, с цел да даде " гостолюбие " за известно време, само че не за дълго и не преди 10-12 декември 2023 година, когато ще се проведат изборите в Арабска република Египет.

Eдин от факторите, който ще бъде катализатор за резултата от срещата на върха, ще бъде дали Израел ще стартира сухопътната си интервенция в Газа преди или по време на срещата на върха. 

Освен гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис, на апела на египетския президент Абдел Фатах Ал Сиси до нощес се отзоваха турският президент Реджеп Тайип Ердоган и президентът на Палестинската автономияq Антонио Гутериш и други. Някои страни ще бъдат показани от своите външни министри. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също ще участва на конференцията.

Кириакос Мицотакис ще съобщи в Кайро позициите на Гърция и на Европейски Съюз по отношение на събитията в Близкия изток. Гърция осъжда терористичните набези на " Хамас " против Израел и признава правото на Израел на самоотбрана в сходство с интернационалното право.

Очаква се министър-председателят да удостовери нуждата от отбрана на цивилното население в линията Газа и от отваряне на кулоар за незабавна доставка на филантропична помощ за Газа, с цел да се избегне филантропична рецесия. Очаква се Мицотакис да спомене и трагичните последствия, които филантропичната и бежанската рецесия би имала както за страните от района, като Египет и Йордания, които ще понесат голяма тежест, по този начин и за Европейския съюз като цяло.

Гърция постоянно е подкрепяла двудържавното решение на палестинския въпрос в границите на съответните резолюции на Организация на обединените нации и интернационалното право, а съгласно държавни източници с наличието си в Египет, министър-председателят се стреми да подчертае, че Гърция е дирек на стабилността в района, благонадежден и почтен събеседник за страните от района и че в същото време съблюдава стратегическите си съюзи.

Днес в Кайро водачите са изправени пред едно доста мъчно уравнение. Дали то ще бъде решено и доколко, е огромният въпрос. Цялата интернационална общественост следи развиването на събитията със спотаен мирис, като се има поради, че пожарът в Близкия изток ще има последици на доста равнища.

Гръцкото държавно управление се приготвя за всички вероятни разновидности.

-На икономическия фронт то работи по проект Б с нови ограничения за подкрепяне на уязвимите жители, в случай че и когато цената на петрола се повиши, което ще опустоши всичко по пътя си и в допълнение ще раздуе инфлационното цунами.

-На миграционния фронт акцентът е подложен върху прецизното ръководство на границите. Ако обаче се стигне до всеобщо изселване на палестинци, като Египет е главната врата, ще бъде доста мъчно да се спрат потоците.

-Съществува и угриженост по отношение на риска от терористични офанзиви, като гръцката полиция и Националната разследваща работа са в непрекъснат контакт и тясно съдействие с всички служби за сигурност на европейските страни.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР